Криптовалутата бъдещето на парите ли е?

К

Как ще изглежда бъдещето на парите? Представете си да влезете в ресторант и да погледнете таблото с цифрово меню към любимото си комбинирано ястие. Само вместо на цена от $ 8,99, той се показва като 009 BTC.

Може ли крипто наистина да бъде бъдещето на парите? Отговорът на този въпрос зависи от общия консенсус по няколко ключови решения, вариращи от лекота на използване до сигурност и разпоредби.

Нека разгледаме двете страни на (дигиталната) монета и да сравним и сравним традиционните фиатни пари с криптовалута.

Първият и най-важен компонент е доверието.

Наложително е хората да се доверят на валутата, която използват. Какво дава стойност на долара? Злато ли е? Не, доларът не е подкрепен със злато от 70-те години на миналия век. Тогава какво дава стойност на долара (или която и да е друга фиатна валута)? Валутата на някои страни се счита за по-стабилна от други. В крайна сметка доверието на хората е, че правителството, което ги издава, стои твърдо зад тях и по същество гарантира тяхната „стойност“.

Как работи доверието с биткойн, тъй като е децентрализирано, което означава, че те не са ръководен орган, който издава монетите? Биткойнът седи на блокчейна, който всъщност е онлайн счетоводна книга, която позволява на целия свят да преглежда всяка транзакция. Всяка от тези транзакции се проверява от миньори (хора, работещи с компютри в равнопоставена мрежа), за да се предотвратят измами и да се гарантира, че няма двойни разходи. В замяна на услугите си за поддържане целостта на блокчейна, майньорите получават плащане за всяка транзакция, която проверяват. Тъй като има безброй миньори, които се опитват да печелят пари, всеки проверява дали други работят за грешки. Това доказателство за работния процес е защо блокчейнът никога не е бил хакнат. По същество това доверие е това, което дава биткойн стойност.

След това нека разгледаме най-близкия приятел на доверието, сигурността.

Какво ще кажете, ако моята банка е ограбена или има измамна дейност по кредитната ми карта? Депозитите ми в банката се покриват от FDIC застраховка. Шансовете са, че моята банка ще отмени всички такси по картата ми, които никога не съм правил. Това не означава, че престъпниците няма да могат да изпълняват каскади, които са най-малко разочароващи и отнемащи време. Горе-долу спокойствието идва от това, че знам, че най-вероятно ще бъда изцелен от всякакви неправомерни действия срещу мен.

В крипто има много възможности за избор къде да съхранявате парите си. Задължително е да знаете дали транзакциите са застраховани за ваша защита. Има реномирани борси като Binance и Coinbase, които имат доказан опит в поправянето на грешки за своите клиенти. Точно както има по-малко от уважавани банки по целия свят, същото важи и за крипто.

Какво ще стане, ако хвърля банкнота от двадесет долара в огън? Същото важи и за крипто. Ако загубя идентификационните си данни за вход в определен цифров портфейл или обмен, няма да мога да имам достъп до тези монети. Отново не мога да подчертая значението на воденето на бизнес с реномирана компания.

Следващият брой е мащабирането. Понастоящем това може да е най-голямото препятствие, което пречи на хората да извършват повече транзакции в блокчейна. Що се отнася до скоростта на транзакциите, фиатните пари се движат много по-бързо от крипто. Visa може да обработва около 40 000 транзакции в секунда. При нормални обстоятелства блокчейнът може да обработва само около 10 в секунда. Въпреки това се въвежда нов протокол, който ще увеличи до 60 000 транзакции в секунда. Известна като Lightning Network, тя може да доведе до превръщането на крипто в бъдещето на парите.

Разговорът не би бил пълен, без да се говори за удобство. Какво обикновено харесват хората в традиционните си банкови и разходни методи? За тези, които предпочитат пари в брой, очевидно е лесно да се използват през повечето време. Ако се опитвате да резервирате хотелска стая или кола под наем, тогава ви е необходима кредитна карта. Лично аз използвам кредитната си карта навсякъде, където отида, заради удобството, сигурността и наградите.

Знаете ли, че има компании, които осигуряват всичко това и в крипто пространството? Монако вече издава карти с лого Visa, които автоматично конвертират вашата цифрова валута в местна валута вместо вас.

Ако някога сте опитвали да свържете пари с някой, когото познавате, този процес може да бъде много досаден и скъп. Блокчейн транзакциите позволяват на потребителя да изпраща крипто на всеки само за минути, независимо къде живее. Освен това е значително по-евтино и по-безопасно от изпращането на банков превод.

Съществуват и други съвременни методи за превод на пари, които съществуват и в двата свята. Вземете например приложения като Zelle, Venmo и Messenger Pay. Тези приложения се използват от милиони хилядолетия всеки ден. Знаете ли също, че те започват да включват и крипто?

Приложението Square Cash вече включва биткойн, а главният изпълнителен директор Джак Дорси каза: “Биткойнът за нас не спира да купува и продава. Вярваме, че това е трансформационна технология за нашата индустрия и искаме да научим възможно най-бързо. ”

Той добави: „Биткойнът предлага възможност да се осигури достъп на повече хора до финансовата система“.

Макар да е ясно, че фиатните разходи все още доминират в начина, по който повечето от нас движат пари, новата крипто система бързо се налага. Доказателствата са навсякъде. Преди 2017 г. беше трудно да се намери широко разпространено медийно отразяване. Сега почти всички големи бизнес новини обхващат Bitcoin. От Forbes до Fidelity, всички те преценяват мнението си.

Какво е мнението ми? Може би най-голямата причина биткойн да успее е, че е справедлив, приобщаващ и предоставя финансов достъп на повече хора по света. Банките и големите институции виждат това като заплаха за самото им съществуване. Изглежда, че са в загубен край на най-големия трансфер на богатство, който светът е виждал.

Все още не сте решили? Задайте си този въпрос: “Доверяват ли хората повече или по-малко на правителства и банки с всеки изминал ден?”

Вашият отговор на този въпрос може би е това, което определя бъдещето на парите.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta