Какво е биткойн и добра инвестиция ли е?

К

Биткойн (BTC) е нов вид цифрова валута – с криптографски ключове – която е децентрализирана в мрежа от компютри, използвани от потребители и миньори по целия свят и не се контролира от една организация или правителство. Това е първата цифрова криптовалута, която спечели вниманието на обществеността и се приема от нарастващ брой търговци. Подобно на други валути, потребителите могат да използват цифровата валута, за да купуват стоки и услуги онлайн, както и в някои физически магазини, които я приемат като начин на плащане. Търговците на валута също могат да търгуват с биткойни на борсите за биткойни.

Има няколко основни разлики между биткойн и традиционните валути (напр. Щатски долар):

  1. Биткойнът няма централизиран орган или клирингова къща (например правителство, централна банка, мрежа MasterCard или Visa). Мрежата за равнопратни плащания се управлява от потребители и майнери по целия свят. Валутата се прехвърля анонимно директно между потребителите през интернет, без да се минава през клирингова къща. Това означава, че таксите за транзакции са много по-ниски.
  2. Биткойнът се създава чрез процес, наречен „добив на биткойни“. Миньорите по целия свят използват софтуер за добив и компютри, за да решават сложни биткойн алгоритми и да одобряват транзакции с биткойн. Те се награждават с такси за транзакции и нови биткойни, генерирани от решаването на алгоритми за биткойн.
  3. Има ограничено количество биткойни в обращение. Според Blockchain има около 12,1 милиона в обращение към 20 декември 2013 г. Трудността за добиване на биткойни (решаване на алгоритми) става по-трудна, тъй като се генерират повече биткойни, а максималното количество в обращение е ограничено до 21 милиона. Лимитът няма да бъде достигнат до приблизително 2140 г. Това прави биткойните по-ценни, тъй като повече хора ги използват.
  4. Публична книга, наречена “Blockchain”, записва всички транзакции с Bitcoin и показва съответните притежания на всеки собственик на Bitcoin. Всеки може да получи достъп до публичната книга, за да провери транзакциите. Това прави цифровата валута по-прозрачна и предсказуема. По-важното е, че прозрачността предотвратява измами и двойно харчене на едни и същи биткойни.
  5. Цифровата валута може да бъде придобита чрез Bitcoin mining или Bitcoin exchange.
  6. Цифровата валута се приема от ограничен брой търговци в мрежата и в някои търговци на дребно.
  7. Биткойн портфейлите (подобно на акаунтите в PayPal) се използват за съхранение на биткойни, частни ключове и публични адреси, както и за анонимно прехвърляне на биткойни между потребители.
  8. Биткойните не са застраховани и не са защитени от държавни агенции. Следователно те не могат да бъдат възстановени, ако тайните ключове са откраднати от хакер или загубени от неуспешен твърд диск или поради затваряне на обмен на биткойни. Ако тайните ключове бъдат загубени, свързаните биткойни не могат да бъдат възстановени и ще бъдат извън обращение. Посетете тази връзка за често задавани въпроси за биткойните.

Вярвам, че биткойнът ще получи по-голямо признание от обществеността, защото потребителите могат да останат анонимни, докато купуват стоки и услуги онлайн, таксите за транзакции са много по-ниски от мрежите за разплащане с кредитни карти; публичната книга е достъпна за всеки, което може да се използва за предотвратяване на измами; предлагането на валута е ограничено на 21 милиона, а платежната мрежа се управлява от потребители и миньори, вместо от централен орган.

Не мисля обаче, че е страхотно средство за инвестиции, защото е изключително нестабилно и не е много стабилно. Например цената на биткойните нарасна от около $ 14 до пик от $ 1200 USD тази година, преди да спадне до $ 632 за BTC по време на писането.

Биткойнът нарасна тази година, защото инвеститорите предполагаха, че валутата ще получи по-широко признание и че ще се увеличи цената. Валутата падна с 50% през декември, защото BTC China (най-големият оператор в Китай за биткойни) обяви, че вече не може да приема нови депозити поради правителствените разпоредби. И според Блумбърг, китайската централна банка забрани на финансовите институции и разплащателните компании да обработват биткойн транзакции.

Биткойнът вероятно ще спечели повече обществено признание с течение на времето, но цената му е изключително нестабилна и много чувствителна към новини – като правителствени разпоредби и ограничения – които могат да повлияят негативно на валутата.

Ето защо не предлагам на инвеститорите да инвестират в биткойни, освен ако не са закупени на по-малко от $ 10 USD за BTC, защото това би позволило много по-голяма граница на безопасност.

В противен случай вярвам, че е много по-добре да инвестираме в акции, които имат силни основи, както и големи бизнес перспективи и управленски екипи, тъй като основните компании имат вътрешни ценности и са по-предсказуеми.

Разкриване: Виктор Лианг няма позиции в биткойни и не планира да променя позицията си през следващите 72 часа.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta