Сатурн и Шива във ведическата астрология

С

Във ведическата традиция на Индия, Светата Троица на боговете са Брахма Създателят, Вишну Хранителят и Шива Разрушителят. Шива, подобно на Кали, е божеството, което представлява унищожаването на илюзията …. отричащо всичко, което ни отделя от истината за това какви сме. Дали в Божествената игра на отношенията или личните цикли на трансформация през целия ни живот,
Шива е великият разрушител, който ни помага да се трансформираме и да се предадем на истинската си същност.

В Тантра чуваме Шива и неговата съпруга Шакти, наричана Божествената двойка; върховният съюз на мъжкото и женското. Ако погледнем по-дълбоко обаче, сексуалният съюз на Шива / Шакти не се отнася само до среща на йони и лингами с няколко намастета, хвърлени за добро! Във ведическата традиция Шива Лингам и Йони символизират свещения съюз на неактивните и динамични аспекти на съзнанието. Така че желанието да бъдем в съюз с нашия партньор представлява основното желание да бъдем в съюз с Възлюбения или нашата истинска същност (съзнание).

Шива представлява непроявената неподвижност, от която произлиза Шакти. Ето защо виждаме снимки на Кали с крак върху предразположената Шива. Не става въпрос за подчиняване на мъжкото на женското … това просто ни напомня за божествената игра. От неактивното Божествено съзнание на Шива излиза активната, Божествена енергия на Шакти, която привежда това съзнание във форма. Божественото взаимодействие между Шива / Шакти, Ин / Ян, мъж / жена ни показва, че нито едното, нито другото не може да съществува.

Ние въплъщаваме Шива в живота си, когато се свързваме с тишината и тишината, които са в основата на това, което сме. Царството на Шива е свързано със съществуването, а не с правенето. Шива представлява да бъдеш в цялост със себе си и да присъстваш на другите от място на заземена неподвижност. В Божествената игра на Мъж / Жена Шакти наистина се нуждае от … почвата на Тишината, от която тя може да твори. Когато човек въплъщава Шива, той излъчва вътрешна сила, основателност и неподвижност. Това позволява на Шакти, неговата Божествена съпруга, свободата да приведе тази неподвижност във форма.

Когато мъжът не е в състояние да въплъти Шива, неговата Шакти не е в състояние да му се предаде, защото тя трябва да въплъти самата Шива. Това е в основата на голяма част от страданието, което се случва във връзките. Независимо дали сме мъже или жени, хетеросексуални или хомосексуални няма разлика, тъй като същата Божествена игра между Шива и Шакти (неактивно Божествено Съзнание и активна Божествена Енергия) съществува във всички форми на взаимоотношения.

Във ведическата астрология Шива е представен от планетата Сатурн, понякога известна като Властелинът на кармата. Сатурн, подобно на Шива, в крайна сметка представлява отрицанието на фалшивите идентификации, които са свързани с ограничено чувство за себе си. Сатурновите аспекти в астрологичната карта, на личностно ниво, представляват първичния отпечатък, който сме преживели около съзнанието за разделяне. Това отпечатване не представлява кои сме наистина, а по-скоро договорените идентификации, които сме приели за оцеляване.

Тъй като Сатурн съответства на първата чакра, представляваща основните нужди за оцеляване, страхът от оцеляване се проявява по различен начин за всеки индивид в зависимост от ранното им отпечатване и обстоятелствата. Може да се прояви като страх от това да бъдеш видян, страх от изразяване на емоция, страх да говориш нечия истина, страх от даване или получаване на любов или страх от предприемане на действия или самоутвърждаване. Например, на личностно ниво, страхът от това да бъде видян може да попречи на човек наистина да свети със своята светлина и да даде своя дар на планетата. На душевно ниво обаче това всъщност може да е възможност за изучаване на истинското самоунищожение или смирение. Предизвикателството обаче е да видим Сатурн или Шива като наш духовен съюзник, а не като преследвач.

Планетата Сатурн отнема около 28,5 години, за да заобиколи зодиака, което означава, че на всеки седем години след раждането, Сатурн (чрез транзит в небето) е в основен аспект или връзка с позицията на Сатурн при раждането. Приблизително на 7, 21, 35,49 и 63 Сатурн е квадратен (90 градуса спрямо неговата родна позиция.) Приблизително 14, 42 и 70 Сатурн е опозиционен (180 градуса спрямо неговата родна позиция.) И приблизително на 28,5- 29 и 57-58, Сатурн е съвпад (0 градуса или съвпада с неговата натална позиция), известен също като връщане на Сатурн.

Тези седемгодишни цикли представляват проливането на фалшиви идентификации с договорени или ограничени представи за себе си. Въпреки че нашата идентичност изглежда солидна (баща, майка, син, дъщеря, любовник, служител, богат / беден и т.н.), в действителност нито една от тези идентификации не представлява кои сме ние наистина. Докато преминаваме през седемгодишните цикли на Сатурн / Шива, понякога може да изглежда като нещо, което оценяваме или идентифицираме, ни се отнема. Обикновено обаче това, което се отнема, са фалшиви идентификации, които вече не ни служат. Това е истинската сила на Сатурн и Шива … унищожаване или отричане на фалшивото, за да можем да бъдем в почтеност с истинската си същност. Чрез унищожаване на каквато и илюзия за раздяла, в която сме били отпечатани, ние откриваме истинската си природа на Шива, която е неподвижност, сила и присъствие.

Силата на извършването на тази работа във връзка или свещено партньорство е, че нашите взаимоотношения са директни огледала на нашите вътрешни състояния и отразяват точно там, където изпитваме раздяла. Най-дълбоката интимност (in-to-me-see) идва от споделянето там, където се чувстваме разделени с партньора си …. нашата уязвимост, най-дълбоките тайни и страхове. Когато това „в-към-мен-виж“ се комбинира с интимността на Тантра като път на Съединение с Божественото, връзката се издига на ново ниво на опит. Когато наистина признаем и споделим своята хуманност с партньора си и прегърнем и изживеем нашата божественост заедно, връзката се превръща във възможно най-високия път на трансформация.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta