Летящите вятърни генератори захранват планетата?

Л

През последните няколко години се говори много за мощността на нашите вятърни генератори. Първоначално смятан за отговор на световната енергийна криза, скоро разбрахме колко турбини и огромното количество пространство, което всъщност ще бъде необходимо за захранване на света.

Хората вече са вдигнати за вятърни турбини, съсипващи живописни пейзажи, а природозащитниците са притеснени от това птиците да се хванат в остриетата. Но какво, ако имаше решение? Идея толкова революционна, че е трудно да си представим …

Изглежда има. Списание Time дори го обяви за едно от най-добрите изобретения през 2008 г. Нарича се „Летящ електрически генератор“.

И така, какво е това?

FEG е вид „роторкрафт“, който витае над земята и генерира енергия от силни ветрове с голяма надморска височина. Но удивителното при него е, че се вдига от вятъра. За да не излети, той е привързан към земята, от която електрическият ток се връща обратно на земята.

Тъй като FEG се вдига по-високо, той достига по-силни ветрове, които му позволяват да произвежда повече мощност. Всъщност беше казано, че тези ветрове или струи с висока надморска височина са толкова силни, че използването само на 1% от тях може да захрани цялата планета.

И кога ще започне да функционира?

Досега единствената демонстрация на работещ FEG беше направена в Австралия, където те използваха електричество, за да го свалят от земята. Експериментът е бил много успешен, показвайки, че дори при леки ветрове близо до земята, FEG е витал там перфектно.

След това те планират да изпробват по-голям роторкрафт при 240kW, привързан до 15 000 фута. И тогава те ще се увеличат още повече до FEG с четири ротора, способни да произвеждат десет до четиридесет мегавата мощност – което е много повече от сегашната най-висока мощност на вятърната турбина от пет мегавата.

Хората са се съмнявали как мълнията или турбуленцията на големи височини могат да повлияят на FEG. За мълния има система за предупреждение, където FEG след това просто се спуска на земята. Турбуленцията не е такъв проблем, тъй като роторкрафтът действа много като хвърчило и просто ще се успокои обратно, както беше след голям порив на вятъра. И GPS и комбинация от жироскоп ще бъдат използвани за контрол на височината и въртенето му.

И така, колко е възможно производството на енергия?

Според базираната в Сан Диего компания Sky WindPower Corporation, масив от 600 FEG с мощност 20 MW и работещ на земя от 200 квадратни мили може да произведе над три пъти повече мегават часа годишно от 28 572 902 MWh, произведени от Palos Атомната централа в Верде Аризона през 2003 г.

И само 43 от тези FEG масиви, работещи с 85% капацитет, могат да произведат до 3,883,185,000MWh мощност – това е общото потребление на енергия в САЩ през 2003 г.

И колко ще ни струва тази мощност?

Според внимателно проучване, направено от Sky WindPower Corp, в дългосрочен план цената на FEG с капацитет от десет мегавата ще бъде по-малка от 2 цента на киловат час (включително разходите за използване на земята). Това е по-малко от енергийните разходи на изкопаемите горива. Но очевидно изборът на място и близостта до съществуващите електропроводи са много важни фактори.

Какво следва?

Тъй като FEG са все още във фаза на тестване, не сме съвсем сигурни колко време ще отнеме, преди да видим как витае в далечината. Но едно е сигурно, че ако всичко върви по план, може да видим във въздуха мощност на вятърни генератори планетата.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta