Какво представляват упражненията Изометрия и какво могат да направят за вас

К

Какво представляват упражненията за изометрия? Просто казано, те са форма на обучение, което изобщо не изисква движение. При извършване на изометрична контракция ъгълът на ставата и дължината на мускулите не се променят. Изометричният идва от гръцката (няма изненада там) думата iso, означаваща „същото“ и метрика, което означава „дължина“. Въпреки факта, че няма действително движение, се прилага огромна сила, която може да доведе до големи печалби в мускулните размери и сила. Упражненията за изометрия са част от тренировъчни методи като йога и бойни изкуства в продължение на хиляди години.

Изометричното обучение работи на принципа, известен като „Ефектът на синапса“. Този принцип се отнася до факта, че човешкото тяло винаги се стреми да използва минималното количество енергия, за да направи нещо. Така че, ако вдигате тежести, тялото ви постоянно се опитва да използва абсолютния минимум мускулни влакна, за да премести това тегло. Когато изпълнявате упражнение като лежанка, всъщност има само част от секундата, в която се използват всички мускулни влакна в ръцете ви. Ето защо е необходимо да се извършват множество сетове и повторения на упражнение при вдигане на тежести.

С упражненията за изометрия обаче това не е така. Задържайки статично свиване, вие принуждавате всички мускулни влакна да влязат в действие точно това упражнение. Това не е лесно и изисква огромна концентрация. Един забелязан експерт по изометрично обучение отбеляза, че целият смисъл на това упражнение е „Първо да стигнете до последния представител“. Това е толкова добро обобщение на изометричните упражнения, колкото съм чел.

За да илюстрирам доколко ефективна може да бъде тази форма на упражнения, искам да ви разкажа за проучването на жабата в Спрингфийлд от 1920 г. Ето ситуацията. В края на Първата световна война медицинската общност имаше проблем. Имаше хиляди и хиляди ранени войници, които се нуждаеха от медицинска помощ. Обаче просто нямаше достатъчно медицински персонал или оборудване, които да обикалят. Имаше истинска загриженост, че с толкова много войници са немощни, че могат да загубят използването на крайниците си от липса на движение. Колко дълго може да остане неподвижен крайник, преди да настъпи необратима атрофия?

В опит да отговорят на този въпрос, изследователите събраха редица жаби, за да проверят това притеснение за атрофия. Взеха единия крак на жабата и го обездвижиха напълно, а другия оставиха свободен. Те оставиха жабите в продължение на две седмици, през които напълно очакваха, че вързаният и обездвижен крак ще изсъхне, докато свободно движещият се крак ще бъде добре. Това обаче не се случи точно …

За голямо учудване на изследователя обаче вързаният крак не изсъхна. За тяхно изумление кракът на жабата, който беше обездвижен, стана много по-голям и по-силен от свободно движещия му се колега. Толкова много, всъщност, че когато бяха пуснати, жабите всъщност скочиха настрани! Изследователите не са го осъзнавали, но са открили силата на изометричните упражнения и свиване. По време на експеримента жабите непрекъснато се опитваха да преместят обездвижения си крак. Те използваха всички мускулни влакна, за да го направят, давайки му огромна тренировка. Свободно движещият се крак не трябваше да прави това, така че не се промени много.

Изометричните упражнения не са толкова популярни днес, колкото в миналото, въпреки че все още са фантастична форма на упражнения. Подозирам, че една от причините за това е, че макар да изглеждат лесни за изпълнение, НЕ са лесни за изпълнение. За да се извърши правилно изометрично свиване, се изисква пълна концентрация и максимални усилия. И все пак, за тези, които полагат усилия, печалбите могат да бъдат огромни. Ако търсите промяна във вашата тренировка, може да искате да опитате упражнения за изометрия.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta