Какво е криптовалута?

К

Криптовалута или криптовалута (криптовалута на Саксония) е виртуална валута, която служи за обмен на стоки и услуги чрез система от електронни транзакции, без да се налага да минава през посредник. Първата криптовалута, която започна да търгува, беше Биткойн през 2009 г. и оттогава се появиха много други, с други функции като Litecoin, Ripple, Dogecoin и други.

Какво е предимството?

Когато сравняваме криптовалута с парите в билета, разликата е, че:

Те са децентрализирани: не се контролират от банката, правителството и никоя финансова институция

Са анонимни: поверителността ви се запазва при извършване на транзакции

Те са международни: операта на всички е с тях

Те са в безопасност: вашите монети са ваши и от никой друг те се съхраняват в личен портфейл с непрехвърляеми кодове, които само вие знаете

Той няма посредници: транзакциите се извършват от човек на човек

Бързи транзакции: за изпращане на пари до друга държава те начисляват лихва и често отнема дни за потвърждаване; с криптовалути само няколко минути.

Необратими транзакции.

Биткойните и всяка друга виртуална валута могат да се обменят за всяка световна валута

Не може да се фалшифицира, тъй като те са криптирани със сложна криптографска система

За разлика от валутите, стойността на електронните валути е подчинена на най-старото правило на пазара: търсене и предлагане. “В момента тя има стойност над 1000 долара и подобно на запасите, тази стойност може да се повиши или намали търсенето и предлагането.

Какъв е произходът на биткойн?

Биткойнът е първата криптовалута, създадена от Сатоши Накамото през 2009 г. Той реши да пусне нова валута

Нейната особеност е, че можете да извършвате операции само в мрежата от мрежи.

Биткойн се отнася както за валутата, така и за протокола и червения P2P, на който разчита.

И така, какво е биткойн?

Биткойн е виртуална и нематериална валута. Тоест не можете да докосвате нито една от неговите форми, както при монети или банкноти, но можете да го използвате като платежно средство по същия начин като тези.

В някои страни можете да си осигурите приходи чрез страница с електронна дебитна карта, която прави обмен на пари с криптовалути като XAPO. Например в Аржентина имаме повече от 200 биткойн терминали.

Несъмнено това, което прави Bitcoin различен от традиционните валути и други виртуални средства за плащане като Amazon Coins, Action Coins, е децентрализацията. Биткойнът не се контролира от нито едно правителство, институция или финансово образувание, било то държавно или частно, като еврото, контролирано от Централната банка или долара от Федералния резерв на САЩ.

В Биткойн контролират реалните, косвено чрез техните транзакции, потребителите чрез борси P2 P (Point to Point или Point to Point). Тази структура и липсата на контрол правят невъзможно всеки орган да манипулира стойността си или да причини инфлация, като произвежда повече количество. Производството и стойността му се основава на закона за търсенето и предлагането. Друга интересна подробност в Биткойн има лимит от 21 милиона монети, който ще бъде достигнат през 2030 година.

Колко струва биткойн?

Както посочихме, стойността на Биткойн се основава на търсенето и предлагането и се изчислява с помощта на алгоритъм, който измерва количеството транзакции и транзакции с Биткойн в реално време. В момента цената на Bitcoin е 9 300 USD (към 11 март 2018 г.), въпреки че тази стойност не е много по-малко стабилна и Bitcoin е класифициран като най-нестабилната валута на валутния пазар.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta