Първи стъпки с крипто

П

Инвестирането в пазарното пространство на крипто валутата може да бъде малко обезсърчително за традиционния инвеститор, тъй като инвестирането директно в крипто валута (CC) изисква използването на нови инструменти и приемане на някои нови концепции. Така че, ако решите да потопите пръстите на краката си на този пазар, ще искате да имате много добра идея какво да правите и какво да очаквате.

Купуването и продажбата на CC изисква от вас да изберете борса, която се занимава с продуктите, които искате да купувате и продавате, били те Bitcoin, Litecoin или някой от над 1300 други токени в игра. В предишни издания описахме накратко продуктите и услугите, предлагани на няколко борси, за да ви дадем представа за различните предложения. Има много борси, от които можете да избирате и всички правят нещата по свой начин. Потърсете нещата, които са важни за вас, например:

– Депозитни политики, методи и разходи за всеки метод

– Политики за теглене и разходи

– Кои фиатни валути търгуват при депозити и тегления

– Продукти, с които се занимават, като крипто монети, злато, сребро и др

– Разходи за транзакции

– къде е базирана тази борса? (САЩ / Великобритания / Южна Корея / Япония …)

Бъдете готови процедурата за настройка на Exchange да бъде подробна и продължителна, тъй като борсите обикновено искат да знаят много за вас. Това е подобно на създаването на нова банкова сметка, тъй като борсите са брокери на ценности и те искат да бъдат сигурни, че сте този, за когото казвате, че сте и че сте надежден човек, с когото да се справите. Изглежда, че “доверието” се печели с течение на времето, тъй като борсите обикновено позволяват само малки суми за инвестиции.

Вашата борса ще запази вашите CC в хранилище за вас. Много от тях предлагат “хладилно съхранение”, което просто означава, че вашите монети се държат “офлайн”, докато не посочите, че искате да направите нещо с тях. Има немалко новинарски истории за хаквания на борси и много крадени монети. Помислете за това, че вашите монети са в нещо като банкова сметка на борсата, но не забравяйте, че вашите монети са само цифрови и че всички блокчейн транзакции са необратими. За разлика от вашата банка, тези борси нямат застраховка за депозити, така че имайте предвид, че хакерите винаги са там, опитвайки всичко възможно, за да получат вашите крипто монети и да ги откраднат. Обмените обикновено предлагат акаунти, защитени с парола, а много от тях предлагат двуфакторни схеми за оторизация – нещо, което трябва сериозно да обмислите, за да защитите акаунта си от хакери.

Като се има предвид, че хакерите обичат да плячкосват на борси и вашия акаунт, винаги препоръчваме да използвате цифров портфейл за монетите си. Сравнително лесно е да премествате монети между акаунта си в Exchange и портфейла си. Не забравяйте да изберете портфейл, който обработва всички монети, които искате да купувате и продавате. Портфейлът ви е и устройството, което използвате, за да “харчите” вашите монети с търговците, които приемат CC за плащане. Двата вида портфейли са “горещ” и “студен”. Горещите портфейли са много лесни за използване, но оставят монетите ви изложени на интернет, но само на вашия компютър, а не на Exchange сървъра. Студените портфейли използват офлайн носители за съхранение, като специализирани хардуерни памети с памет и прости разпечатки на хартиен носител. Използването на студен портфейл прави транзакциите по-сложни, но те са най-безопасните.

Вашият портфейл съдържа “частния” ключ, който разрешава всички транзакции, които искате да инициирате. Имате и “публичен” ключ, който се споделя в мрежата, така че всички потребители да могат да идентифицират вашия акаунт, когато участват в транзакция с вас. Когато хакерите получат вашия частен ключ, те могат да преместят вашите монети където пожелаят и това е необратимо.

Въпреки всички предизвикателства и дивата волатилност, ние сме уверени, че основната технология на блокчейн е игра, която променя играта и ще революционизира как се извършват транзакциите напред.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta