Цифрова валута

Ц

Криптовалута

Криптовалутата е цифрова валута. Нарича се още виртуална валута. Това е цифров актив, който обработва транзакциите си с помощта на криптография, криптографията се използва непроницаемо и потвърждава транзакциите.В много страни криптовалутите се използват като алтернативни валути. Биткойн е добавен през 2009 г. като първата децентрализирана криптовалута. След това на пазара излязоха много различни криптовалути. Те обикновено са известни като Altcoins. Тези валути използват децентрализирано управление като противовес на централизираните цифрови пари и централните банкови системи.

Разпределеното управление използва базата данни за транзакции на Bitcoin като платена книга. Устройството за криптиране генерира децентрализирана криптовалута на предварително определена цена, която се съобщава на обществеността. В централизираното банкиране и системата на Федералния резерв бордовете на директорите или правителствата управляват предоставянето на валута чрез печатане на парични единици, а обменът се извършва с цифрови банкови книги. В една децентрализирана криптовалута обаче компаниите или правителствата не могат да създават нови субекти или да предоставят подкрепа на различни компании, банки или компании, които държат актив.

Satoshi Nakamoto Group създаде основната техническа джаджа за децентрализирани криптовалути. Почти хиляда криптовалути са създадени до септември 2017 г., повечето от тях са сравними с биткойн. В системите за криптовалута сигурността, целостта и главните книги се поддържат с помощта на екип от взаимно подозрителни страни, известни като миньори, при което широката общественост се потвърждава чрез използването на техните компютърни системи, а транзакциите с времеви клеймо се поддържат по специфична схема за времеви клеймо. Миньори, за да запазят сигурността на книгата за криптовалути по икономически причини.

Повечето криптовалути постоянно свеждат до минимум производството на валута, ограничавайки цялото количество валута в обращение и имитирайки ценни метали. За разлика от обикновените валути, които се държат чрез валутни институции, като например държане на пари в наличност, криптовалутите са трудни за конфискуване от правоприлагащите органи. Този проблем се дължи на използването на криптографски технологии. Служителите на реда се сблъскаха с този проблем по случая на пътя на коприната, при който скривалището на биткойн на Улбрихт беше „криптирано“. Крипто-валутите като биткойн са псевдоними, въпреки че добавки като Zerocoin се предлагат да осигурят автентична анонимност.

Някои неизвестни Лица или хора са използвали заглавието Сатоши Накамото и са добавили Биткойн през 2009 г., първата цифрова валута. SHA-256, криптографска хеш функция, беше използвана като работна схема в нея. Namecoin се намираше през април 2011 г. Litecoin се пускаше, през октомври 2011 г. Scrypt беше хеш функцията в него. Криптовалута, Peercoin използва хибрида като доказателство за работа. IOTA не е използвала блокчейн, тя използва плетеница. Построен върху персонализирана блокчейн, проектът Divi позволява безпроблемно купуване и продажба между валути от портфейла и възможност за използване на информация, която не може да бъде идентифицирана публично за транзакции. Впоследствие бяха създадени много уникални криптовалути, но само няколко бяха успешни, тъй като липсваха технически иновации.

Първият биткойн банкомат е инсталиран в Тексас, САЩ на 20 февруари 2014 г., от създателя на Robocoin, Джордан Кели, Този банкомат е идентичен с банковите банкомати, но проучва идентификациите като паспорт или шофьорска книжка на потребителя с помощта на скенерите. Почти 1574 биткойн банкомата бяха монтирани в различни държави през 2017 г., като общите 3 банкомата бяха свързани на ден през 2017 г.

Правният статут на криптовалутите силно се отклонява от държава в държава и все още е траен в много от тях. Въпреки че някои държави ясно са разрешили използването и търговията им, други са го забранили. Освен това различни правителствени институти ограничават биткойните по различен начин. През 2014 г. Китайската централна банка забрани третирането на биткойни от финансови институции в Китай. В Русия обаче криптовалутите са законни, въпреки че е престъпно използването на друга валута за закупуване на стоки с изключение на руската рубла. Службата за вътрешни приходи на САЩ разреши биткойн да подлежи на данък върху капиталовата печалба, на 25 март 2014 г. това решение изясни законността на биткойните.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta