Coinbase: Стартиране на биткойн се разпространява, за да завладее повече от пазара

C

Цената на биткойните скочи рязко през 2017 г. Coinbase, една от най-големите борси за криптовалути в света, беше на точното място в точното време, за да се възползва от скока на лихвите. Въпреки това Coinbase не се интересува от приемането на крипто печалбите си за даденост. За да остане напред на много по-голям криптовалутен пазар, компанията влага пари обратно в своя генерален план. До 2017 г. приходите на компанията се отчитат на 1 милиард долара, а активи от над 150 милиарда долара се търгуват при 20 милиона клиенти.

Coinbase, компания, базирана в Сан Франциско, е известна като водещата платформа за търговия с криптовалути в Съединените щати и с продължаващия си успех се приземи на 10-то място в списъка на CNBC Disruptor през 2018 г., след като не успя да направи списъка през предходните две години .

По пътя си към успеха Coinbase не оставя камък в бракониерството на ключови ръководители от Нюйоркската фондова борса, Twitter, Facebook и LinkedIn. През настоящата година размерът на неговия щатен инженерен екип е почти удвоен.

Earn.com е закупен от Coinbase през април за 100 милиона долара. Тази платформа позволява на потребителите да изпращат и получават цифрова валута, докато отговарят на имейли от масовия пазар и изпълняват микрозадачи. В момента компанията планира да привлече бивш рисков капиталист на Andreessen Horowitz, основател и изпълнителен директор на Earns като първия си по рода си главен технологичен директор.

Според текущата оценка Coinbase се е оценил на около 8 милиарда долара, когато се е заел да купи Earn.Com. Тази стойност е много по-висока от оценката от 1,6 милиарда щатски долара, която беше оценена при последния кръг от финансиране на рисков капитал през лятото на 2017 г.

Coinbase отказва да коментира оценката си, въпреки факта, че разполага с над 225 милиона долара финансиране от топ VC, включително Union Square Ventures, Andreessen Horowitz и също от Нюйоркската фондова борса.

За да отговори на нуждите на институционалните инвеститори, Нюйоркската фондова борса планира да започне своя собствена борса за криптовалута. Nasdaq, съперник на NYSE, също обмисля подобен ход.

• Състезанието предстои

Докато конкурентните организации се опитват да отхапнат от бизнеса на Coinbase, Coinbase търси други възможности за рисков капитал в опит да изгради ров около компанията.

Дан Долев, незабавен анализатор на Nomura, каза, че Square, компания, управлявана от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, може да се храни в борсовия бизнес на Coinbase, тъй като през януари започна да търгува с криптовалута в приложението си Square Cash

Според изчисленията на Долев средните такси за търговия на Coinbase са били приблизително 1,8% през 2017 г. Толкова високи такси могат да насочат потребителите към други по-евтини борси.

Coinbase се стреми да се превърне в едно гише за институционалните инвеститори, като същевременно хеджира своя борсов бизнес. За да примами в този клас инвеститори с бели ръкавици, компанията обяви флот от нови продукти. Този клас инвеститори са особено предпазливи да се потопят в нестабилния пазар на криптовалути.

Coinbase Prime, The Coinbase Institutional Coverage Group, Coinbase Custody и Coinbase Markets са продуктите, лансирани от компанията.

Coinbase смята, че има милиарди долари в институционални пари, които могат да бъдат инвестирани в цифровата валута. Вече има депозита на 9 милиарда долара клиентски активи.

Институционалните инвеститори са загрижени за сигурността, въпреки че знаят, че Coinbase никога не е претърпял хак като някои други глобални борси за криптовалути. Президентът на Coinbase и главен оперативен директор заявиха, че тласъкът за стартиране на попечителството на Coinbase миналия ноември е липсата на доверен попечител, който да защитава техните крипто активи.

• В момента Wall Street преминава от Bashing Bit към Cryptocurrency Backer

Според последните данни на Autonomous Next Wall Street’s интересът към криптовалутата изглежда се увеличава. Понастоящем има 287 хедж фонда за крипто, докато през 2016 г. съществуват само 20 хедж фонда за криптовалута. Goldman Sachs дори отвори бюро за търговия с криптовалути.

Coinbase също така представи Coinbase Ventures, която е инкубационен фонд за стартиращи компании на ранен етап, работещи в криптовалутата и блокчейн пространството. Coinbase Ventures вече е натрупал 15 милиарда долара за по-нататъшни инвестиции. Първата му инвестиция беше обявена в стартъп, наречен Compound, който позволява на човек да взема назаем или да заема криптовалута, докато печели лихвен процент.

В началото на 2018 г. компанията стартира Coinbase Commerce, която позволява на търговците да приемат основни криптовалути за плащане. Друг стартъп за биткойн беше BitPlay, който наскоро събра $ 40 милиона рискови пари. Миналата година BitPlay обработи над 1 милиард долара в биткойн плащания.

Привържениците на блокчейн технологията вярват, че в бъдеще криптовалутата ще може да премахне необходимостта от централни банкови власти. В процеса това ще намали разходите и ще създаде децентрализирано финансово решение.

• Регулаторната сигурност остава интензивна

За да ограничи достъпа до четири криптовалути, Coinbase предизвика много критики. Но те трябва да стъпват внимателно, докато американските регулатори обмислят как да контролират определени употреби на технологията.

За криптовалутните борси като Coinbase въпросът е дали криптовалутите са ценни книжа, които биха били предмет на юрисдикция на Комисията за ценни книжа и борси. Coinbase бавно се забавя с добавянето на нови монети, тъй като SEC обяви през март, че ще прилага законите за сигурност на всички борси за криптовалути.

Wall Street Journal съобщи, че Coinbase се е срещнал с длъжностните лица на SEC, за да се регистрира като лицензиран брокер и място за електронна търговия. При такъв сценарий за Coinbase ще стане по-лесно да поддържа повече монети и също така да спазва разпоредбите за сигурност.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta