Effekten plastposer har på dyrelivets død

E

Å gjøre noe så enkelt som å bruke gjenbrukbare handleposer kan redde jordens dyreliv. Et ødeleggende antall skilpadder, fugler, hvaler og andre dyr blir drept årlig på grunn av plastposer som forveksles med mat som maneter. Når en plastpose er inntatt av et dyr, kan den ikke fordøyes, så den sitter i dyrets tarm, og forhindrer annen matfordøyelse og resulterer i en ekstremt smertefull og langsom død.

En plastpose kan bokstavelig talt ta 1000 år før den brytes ned, så etter at ett dyr dør av å spise plasten og kroppen forfaller, blir plasten liggende igjen og kan inntas av et annet dyr.

Skilpaddemat

Omtrent 40 prosent av obduksjoner gjort på skilpadder bekrefter at døden skyldes plastposer som sitter fast i tarmkanalen. Når plastposer flyter på vannet, ligner de veldig på maneter som er en favorittmatkilde for noen skilpadder. Disse dødsfallene kan forhindres hvis alle bare bruker gjenbrukbare dagligvareposer hver gang de går til butikken.

En skilpadde i 2007 ble funnet å ha mer enn 50 gjenstander i tarmkanalen, inkludert nylontau, plastposer, klamfilm, ballonger og godteripapir. Jo mindre plast som kommer inn i miljøet, jo tryggere vil dyrelivet være.

Skammelig hav

En Bryde-hval som strandet og døde på Cairns-stranden i august 2000 ble obdusert for å avsløre 20 kvadratfot med tettpakket plast, først og fremst handleposer, satt fast i magen. Så mange hvaler som denne dør i havet hvor plasten til slutt blir eksponert tilbake i vannet for andre sjødyr å spise på, og skaper en viskøs syklus.

Det er anslått at over 100 000 marine skapninger blir drept hvert år på grunn av plastforurensning. Disse dyrene dør ikke umiddelbart, de lider. Tenk deg at du ikke klarer å fordøye noe mat og så ikke kan spise på grunn av det og bokstavelig talt bare sulter deg i hjel alt på grunn av plastposer og andre plastprodukter. Hver gang forbrukere går til butikken tar de en bevisst beslutning om enten å bruke en gjenbrukbar handlepose eller ikke. Det er ikke forståelig hvorfor noen fortsatt velger å bruke tradisjonelle vesker, vel vitende om skaden de skaper.

Kommer endringer?

Det er ikke uvanlig å finne flamingoer, nebbdyr og andre dyr, kvalt etter å ha blitt viklet inn i plastposer og ikke kunne vri seg ut. I Australia i 2008 ble en krokodille funnet død med 25 plastposer i magen. I tillegg finnes pelikaner, måker og andre fugler daglig med samme dødsårsak.

På grunn av disse tallene og andre miljøhensyn har mange land som Bangladesh, Taiwan, Kina og Italia enten forbudt plastposer fullstendig eller har utstedt lover for å ta betalt for dem, noe som gjør gjenbrukbare poser til det primære valget.

Dessverre, i USA samler plastindustrien seg hardt for å motstå mulige lover eller forbud, og hevder at jobber vil forsvinne. Det er anslått at amerikanere kaster minimum 100 milliarder poser per år. Noen byer tar imidlertid sin egen tilnærming. Steder som New York City snakker om å innføre en skatt på seks cent per utlevert plastpose. Mange butikker tilbyr allerede små insentiver til forbrukere som tar med sine egne miljøvennlige poser når de handler.

Små endringer skjer, men du trenger ikke å vente på byskatter eller statlige lover for å gjøre en forskjell. Slutt å bruke plastposer i dag for å redde morgendagens dyr.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta