Historien om Arraial Do Cabo

H

Med en befolkning på rundt 25.000 er Arraial et av de mer populære turistmålene i staten. Det er det krystallklare vannet, utmerket dykking og en rolig atmosfære som tiltrekker folk flest til denne lille byen som ligger omtrent 170 km øst for Rio de Janeiro. Dette er historien om det.

Fra Brasil Wood til turisme

De første menneskene som bodde i regionen var indianere, spesielt fra Tupinambá-stammene. Den italienske oppdageren Amerigo Vespucci satte sin fot på Praia dos Anjos i 1503 – det ble raskt viktig på grunn av Brasiltreet som vokste rikelig i regionen. Det var Brasiltreet som også ga navnet til landet og ble høyt verdsatt for sitt røde pigment brukt til tekstiler. Snart, som over hele Brasil, ble treet nesten utryddet.

Kolonisering

På begynnelsen av 1600-tallet førte utnyttelsen av Brasil til rask kolonisering. Arraials storebrorby Cabo Frio, 20 mil mot nord, utviklet seg raskt akkurat som mange andre byer rundt om i landet. Som et resultat ble Arraial do Cabo en sidebemerkning og de få innbyggerne som bodde der forsørget seg fra fiske og skogbruk.

Hval og fiske

Hvalfangst var en annen stor næring over hele den brasilianske kystlinjen og spesielt i delstaten Rio de Janeiro, hvor vandringen av flere hvalarter årlig gikk forbi nær kysten. På 1700-tallet drepte store amerikanske hvalfangstskip den rike hvalbestanden i Rio de Janeiro på bare 30 år. Dessverre var det bare noen få igjen, og bare av og til er det retthval eller spekkhugger i regionen i dag. Kommersielt fiske tok fart på 1700-tallet og fortsatte å være hovednæringen i Arraial i 2 århundrer.

Modernisering kommer

Det var først på begynnelsen av 1800-tallet at det moderne samfunnet begynte å gjøre sin tilstedeværelse i landsbyen. Byggingen av en telegrafstasjon og et fyrtårn var betydelige fremskritt for den søvnige fiskerlandsbyen. Ruinene av begge er fortsatt synlige i dag.

Alkalier

En annen stor endring var i vente for Arraial da et nasjonalt statseid saltraffineriselskap ble grunnlagt der på begynnelsen av 1950-tallet. Tusenvis av jobber ble skapt og det tiltrakk seg arbeidere fra hele Brasil. Salt og soda ble produsert i store mengder (spesielt sistnevnte). Selskapet ble privatisert i 1992 og stengt i 2006 på grunn av utenlandsk konkurranse. I dag driver fortsatt deler av selskapet som verft for ulike skip og oljerigger. Restene av saltraffineriet kan sees over hele Arraial do Cabo. Álkalis-fabrikken tok sitt toll på miljøet rundt. Resten fra utvinning av soda ble dumpet i havet og drepte i utgangspunktet alt marint liv i bukten der Prainha Beach ligger. I tillegg irriterte dumpingen de lokale fiskerne som skyldte den kraftige nedgangen i fisketallet på forurensningen av Alkalis-fabrikken.

Turisme

Det var med innvielsen av broen mellom Rio de Janeiro Níterói i 1973 at turismen eksploderte i Lake District, Arraial do Cabo var intet unntak. I 1985, da det ble en egen kommune, ble turismen i Arraial en viktig inntekt. I dag er det det desidert viktigste og sannsynligvis hvor fremtiden er.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta