Historien om duftlys

H

Stearinlys har vært en viktig del av det menneskelige samfunn i tusenvis av år. Opprinnelig var den eneste måten å se når solen gikk ned fra enten fakler, bål eller levende lys. Fakler var ikke trygge innendørs, og å gå fra rom til rom med en bærbar peis var ikke praktisk eller mulig. Derfor lyste stearinlys veien. Alt ble gjort med levende lys når solen gikk ned, fra å utføre ens gjøremål, lese, sy eller til og med signere USAs grunnlov.

Stearinlys hadde også et nyttig formål i tidlig Kina. Der fant de faktisk opp en type kalibrert stearinlys kalt en “stearinlysklokke” som ble brukt til å holde tid. Vekter ble satt inn i lyset på nøyaktige steder, og når voksen smeltet til et visst nivå, falt vektene ned i en beholder under og laget en lyd. Tenk deg hvordan det ville vært å ha en vekkerklokke for stearinlys å våkne av (ikke prøv å trykke på slumreknappen), eller å prøve å time brødet ditt i komfyren basert på en stearinlysklokke?

Opprinnelig ble ikke stearinlys laget med den høye kvaliteten på voks som vi har i dag. I stedet ble de laget av hvalfett i Kina. Senere lærte Japan å trekke ut voks fra ekorn (ikke spør meg hvordan). I middelalderen ble det ofte laget stearinlys av fett fra forskjellige dyr, som kuer og sauer. Lukten fra produksjon av denne typen lys var imidlertid så forferdelig at flere byer forbød produksjonsprosessen. I stedet ble det snart laget stearinlys av bivoks, som hadde en mindre ubehagelig lukt. I 1850 ble parafin tilgjengelig kommersielt, og snart ble alle lys laget av en type parafin.

De som laget stearinlys og eksperimenterte med ulike typer materialer ble kalt lysekrone (hvorfra vi i dag får ordet “lysekrone”). Fra de tidligste tider har stearinlysmakere lagt til dufter og dufter for å produsere de beste duftlysene. Det startet i Kina med “tidsklokkene”. Røkelsespinner ble ofte satt inn i voksen for å tilføre en fantastisk aroma. Noen ganger ble faktisk røkelsen tilsatt med bestemte intervaller, slik at endringen i duften, i stedet for å miste vekt, indikerte endringen i tid. Senere oppdaget India også de aromatiske fordelene ved å bruke en voks laget av kokt kanel til stearinlysene. I motsetning til bruken av animalsk fett, som luktet fryktelig under produksjonsprosessen, ga bruken av kanel en avslappende og velduftende aroma.

I tillegg til å eksperimentere med duftlys, forsøkte noen geniale stearinlysmakere også å lage et røykfritt stearinlys. De forsto hva en slik oppfinnelse ville bety….ikke mer veke betyr ikke mer flamme! Uten tvil var branner som startet fra stearinlys en ganske vanlig. Thomas Payne var en slik person. På slutten av 1700-tallet forsøkte han å finne opp et røykfritt stearinlys, men klarte ikke det. Benjamin Franklin startet også som lysmaker før han begynte sin politiske karriere, og eksperimenterte med ulike typer materialer og metoder for å lage lys. Imidlertid ville det gå århundrer senere før slik teknologi ville bli banebrytende og vekeløse stearinlys ville være tilgjengelig bredt.

En grunn til forsinkelsen av duftende og vekeløse stearinlys er fordi stearinlys ble satt på bakbrenneren når parafinlamper ble oppfunnet. Deretter ble stearinlys nesten helt utdødd etter oppfinnelsen av lyspæren senere på slutten av det nittende århundre.

Men på 1980-tallet og spesielt på 1990-tallet ble gjenfødelsen av stearinlysets popularitet et internasjonalt fenomen. Dette skyldtes delvis deres dekorative verdi, men også deres evne til å gi den stressede, moderne, overarbeidede huseieren en mulighet til å skape et avslappende miljø ved å bruke aromaterapien til duftlys. Samtidig førte bevissthet rundt luftkvalitet og helsemessige forhold som astma og allergier til letingen etter et mer trygt og sunt, miljøvennlig duftlys. Nok en gang begynte jakten på et flammeløst lys, og nok en gang ble duft, eller duft, veldig viktig.

Bevæpnet med den moderne elektriske tidsalderen ble oppfinnelsen av et flammeløst duftlys mulig. Scentsy er generelt kreditert som selskapet som oppfant vekeløse duftlys i år 2004 og tilfredsstilte behovet i markedet for et sunt, trygt, miljømessig rent og velduftende lys som brenner voks av høy kvalitet uten flamme. I stedet bruker en lavspenningspære et dekorativt utvalg av keramiske varmere for å varme opp en duftende voksbar med svært lang levetid. Duftende voksbarer kan mikses og matches for å lage tilpassede dufter. Dette gjør at hver kunde kan være sin egen “chandler”, eller “stearinlysmaker” ettersom de tilpasser sine egne stearinlys og stearinlysvarmere for å passe deres individuelle smak.

Ja, stearinlys har kommet langt i løpet av de siste tusen år av menneskets historie. Fra å brenne hvalspekk og holde pusten bare for å unngå den støtende lukten av lyset, til i dag når folk faktisk kjøper en duftlys for hovedformålet med den fantastiske lukten den avgir, kan vi alle være takknemlige for opplysningsalderen!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta