Moby Dick – Liste over karakterer

M

I 1851 ble Moby Dick skrevet av en romanforfatter ved navn Herman Melville. Romanen handler om eventyrene til Ishmael, en vandrende sjømann, som ble med på reisen til Pequod, et hvalskip under kommando av kaptein Ahab. Ishmael fant senere ut at kapteinen hans er besatt av å hevne seg fra Moby Dick, en gigantisk spermhval som hadde forårsaket tap av kapteinens båt og bein.

Her er karakterlisten til Moby Dick:

1. Kaptein Ahab

Han er den dominerende kapteinen på hvalskipet, Pequod. Han har besettelsen for å drepe den store spermhvalen kjent som Moby Dick. Det er Moby Dick som fikk ham til å miste det ene benet. Ahab hevder at han er den herskende guden til Pequod, men karakteren hans viser en mer djevelsk figur på grunn av hans vanvittige mål om å fange Moby Dick.

2. Ismael

Han er romanens forteller. Ishmael er en sjømann fra Pequod, og han reiser på sjøen på grunn av sin kjærlighet til det. Hans primære rolle er å være observatør av tingene som omgir ham, spesielt konfliktene i Pequod. Han utvikler et nært vennskap med Queequeg. Han er også den eneste som overlevde Pequod fordi han er i en hvalfangstbåt når Moby Dick ødelegger Pequod og han blir reddet av et annet skip. Dermed lever Ishmael for å fortelle historien om Moby Dick.

3. Queequeg

Han er en hedensk harpuner fra landet New Zealand. Han er kongens sønn, men han gir avkall på tronen, slik at han kan reise over hele verden og forstå kristendommen. Han velger å bli med på hvalfangstskipenes reiser.

4. De tre kameratene

en. Starbuck

Han er Pequods overstyrmann. Han er fra Nantucket og Quaker. Han har en slank bygget og viser en saklig sans. I romanen blir han fremstilt som en forkjemper for menneskelige ufullkommenheter, og at slik ufullkommenhet kan holdes i sjakk. Starbuck har evnen til å vise motstand mot kaptein Ahab, spesielt på kapteinens oppdrag for å hevne seg mot spermhvalen.

b. Stubb

Han er Pequods andre styrmann. Han er fra Cape Cod og en omgjengelig karakter. Han klarer å høres morsom ut selv når han snakker foran den skumle kapteinen, Ahab. Selv om han alltid er full av humor, er han en talentfull hvalmann. Stubb er mannen som dreper den første hvalen under reisen til Pequod.

c. Kolbe

Han er Pequods tredje styrmann. Han er fra Martha’s Vineyard og har en mindre viktig rolle som de to andre kameratene. Flask er en mann som aldri blir fornøyd. Jo mer han fyller seg med mat, jo mer blir han sulten.

5. Pippin

Han erstatter en åremann av Stubb. Pippin er ung og svart. Han blir nesten gal når han fremdeles ikke klarer å møte en hval for andre gang og når han innser at mannskapet hans lar ham dø på grunn av feigheten.

6. Fedallah

Han er det mystiske medlemmet av Akabs hvalfangstmannskap. Noen ganger antas han å være en forkledd djevel som ønsker å få Akab. Han dør den andre dagen for å jage Moby Dick fordi han var fanget i hvalagget.

7. Peter Coffin

Han er gjestgiver på Spouter Inn der Ishmael har oppholdt seg når han dro til Nantucket.

8. Far Mapple

Han ga opp seilingen for å slutte seg til departementet. Han er en kjent forkynner. I en av hans prekener der Ishmael deltok, bruker han historien om Jonas og hvalen

9. Hosea Hussey

Hun eier Try Pots Inn der Ishmael og Queequeg bodde i Nantucket. Hun er Peters fetter.

10. Peleg

Han er pensjonist og tidligere kaptein for Pequod. Han og Bildad eier Pequod. Han er den første personen som snakker om mørket i Akab ved å sammenligne ham med den kjente stygge kongen med samme fornavn.

11. Bildad

Han er en av eierne av Pequod. Han bebreidet Pequods mannskap på grunn av blasfemi og angrer ved å la Pequod gå på sin lange og usikre reise.

12. Elijah

Ishmael og Queequeg har møtt ham i Nantucket. Han spør om de allerede har møtt kaptein Ahab og om de har solgt sjelen sin til djevelen ved å bli med i mannskapet på Pequod.

13. Bulkington

En Pequods sjømann som elsker fare og sjø så mye at han blir med en gang til, selv om han nettopp er ferdig med sitt fireårige haveventyr.

14. Tashtego

Han er Stubbs indiske harpuner fra Martha’s Vineyard.

15. Daggoo

Han er Flask sin gigantiske harpuner fra Afrika.

16. Dough-Boy

Han er Pequods forvalter og forbereder mannskapets middag. Han føler seg nervøs når han er rundt Tashtego og Queequeg.

17. Perth

Han er Pequods smed som skapte harpunen til Akab.

18. Kaptein Mayhew

Han er kaptein på et Nantucket -skip, Jeroboam, som ble et bytte for en rystelses mytteri.

19. Gabriel

Han er Jeroboams rystere som hevdet seg selv som erkeengelen Gabriel og forårsaket mytteriet.

20. Macey

Han er et besetningsmedlem i Jeroboam som ble drept av den store Moby Dick.

21. Derick De Deer

Han er kaptein på Jungfrau, et tysk skip. Han ber Pequods mannskap om olje, men konkurrerer senere med dem om jakt på spermhvaler.

22. Dr. Bunger

Han er lege og kirurg på det britiske skipet, Samuel Enderby. Han advarer kaptein Ahab om å glemme jakten på Moby Dick.

23. Kaptein Gardiner

Han er kapteinen til Rachel som ber kaptein Ahab om å finne en av hans tapte båter som har sønnen hans. Han gir kaptein Ahab viktig informasjon om Moby Dicks observasjon. Det er Rachel, skipet hans, som redder Ishmael.

Kritikere har beskrevet karakterene i Moby Dick som å ha sitt eget univers. Hver Moby Dick -karakter skildrer best menneskelig atferd og vaner. Noen av karakterene er også inspirert av karakterer i bibelen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta